Welkom

U bent thuis bij de start website om alle informatie over Welsh NWR sportpony’s  wereldwijd en Nederland in het bijzonder te vinden. Voor fokkers, sport en alle geïnteresseerde
pony liefhebbers.
 
Heel veel plezier met uw bezoek.

Prikbord

14:41 Paardenkrant niet helemaal objectief en volledig geinformeerd, NWR wordt niet vernoemd in de rassenbeschrijving

Welsh-pony


Land van herkomst: Engeland


Stokmaat: 1.20 – 1.55


Kleur: Alle kleuren behalve bont


Gebruik: Rij-, wedstrijdpony, tuigpony


Rasbeschrijving


De Welsh mountain pony heeft een klein, edel hoofd. Alles aan deze pony is fijn behalve de ogen. Deze zijn groot en hebben een donkere en levendige uitstraling. De schoft is meestal laag. De benen zijn sterk, alhoewel ze achter wel eens koehakkig kunnen zijn. De hoeven zijn klein en sterk. De Welsh mountain pony is de kleinste Welsh pony, stokmaat maximaal 1.20 cm., en is de basis voor de Welsh fokkerij. De mountain pony is zeer geschikt als tuigpony en als basis voor het fokken van van grotere pony's en paarden. Mede dankzij zijn zachte natuur is het een erg geliefde pony bij kinderen. De pony’s beheersen alle gangen goed en ze hebben veel springvermogen.


De Welsh cob is oorspronkelijk het product van kruisingen tussen Welsh countain cony's met geïmporteerde Romeinse paarden. Hij is taai, volhardend en heeft van nature een gezond gestel. De Welsh cob is groter dan de Welsh countain cony (stokmaat tussen 1.45 en 1.55 cm.). De moderne cob is een uitstekend tuigpaard en een moedig jachtpaard. Ondanks zijn vurigheid is het een makkelijke pony in de omgang. Ook de Welsh cob heeft een goede stap, draf en galop en een prima springvermogen. Bij de Welsh cob is de vachtkleur vaak schimmel. Andere kleuren komen ook voor, behalve platenbont, want dat is niet toegestaan.


De Welsh-pony werd oorspronkelijk gefokt door kruising van de cob met de mountain pony. Ze leefden in bergen en werden gebruikt als rijpony bij het hoeden van schapen en bij de jacht. Ze zijn overal ter wereld favoriet als rijpony en zeer geliefd bij kinderen. Het is een pony met kwaliteit, hardheid en een goed gestel. De stokmaat is max. 1.35 cm. Het verschil tussen de Welsh-pony en de andere pony’s is alleen de maat.


Geschiedenis


De Welsh-pony komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Vroeger werden ze daar gebruikt bij Keltische races. Rond 1900 waren de pony’s al in verschillende secties verdeeld. Er werd onderscheid gemaakt tussen de Welsh mountain pony, de Welsh pony en de Welsh cob. Tegenwoordig wordt de Welsh mountain pony sectie A genoemd.


Het eerste stamboek werdt in 1901, in Llandrindod Wells, opgericht. Tot die tijd werden de pony’s ingeschreven in het Hackney Stamboek of in het Polo Pony Stamboek. In 1902 werd alle pony’s verdeeld over 4 secties:


1. Welsh mountain pony onder de 127 cm


2. Welsh-pony van het Cob type onder de 137cm


3. Welsh cobs onder de 147 cm


4. Welsh cobs boven de 147 cm


Doordat men jaren later besloot dat pony’s ook geschikt waren als rijdier, werd de Welsh-pony gebruikt voor het fokken van een goede rijpony. Hierdoor ontstond een nieuw ras. Dit ras heeft nu de benaming sectie B. De Welsh-pony van het cob type kreeg de benaming sectie C en de Welsh cobs werden sectie D.


Bijzonderheden


Het ras is oorspronkelijk gefokt om in ruige en steile gebieden te kunnen leven. In de ontwikkeling van het ras zijn de goede eigenschappen, gehardheid, natuurlijke gezondheid en schanderheid, niet verloren gegaan. Het aantrekkelijke uiterlijk danken ze aan vermengingen met Arabish bloed in het verleden.


Verwant aan


Engels volbloed, arabier


Meer informatie


Nederlands Welsh Pony & Cob Stamboek


Stephensonstraat 25A-27


3846 AK Harderwijk


Tel.: 0341-255 570


E-mail: nuijten@kwpn.nl


www.nwpcs.nl


Welsh Pony & Cob Vereniging


Harderwijkerweg 479


8077 RH Hulshorst


tel. 06-53115355


E-mail: wl.bijpas@hetnet.nl


www.wpcv.nl


 Paardenkrant is vernieuwd: neem een abonnement


 reacties


leuk en informatief ! daarom vraag ik me af waarom de opsteller zo bewust de NWR buiten beschouwing laat, de NWR maakt volop deel uit van het stamboek , en genereerd zelfs de meeste reclame in sportief opzicht, tevens gaat door de generatie interval de fokkerij van het NWR het slest vooruit van alle andere sectie,s ik mis een objectieve houding, graag uw reactie


Hoogachtend JW van Klaarbergen


willem v Klaarbergen, Wellerlooi | 21-02-2011

For international visitors looking NWR information in 6 language,s incl Russia and China, see www.nwrpony.com :

Laatste Nieuws

klik hier voor meer nieuws

Betaalde advertentieruimte hier kan ook uw advertentie staan.
Heeft u interresse? Klik dan hier!

Wie zijn Nek uitsteekt , moet op de blaren zitten !